Wednesday, January 11, 2017

Day 3: The Power of Dream?

#7DayWritingChallenge


It happens all the time: when I strive to have something, I don't get it. Similarly, I get bunch of things when I am simply take it easy.

I still remember when I ambitiously want to win a news anchor competition at Universitas Indonesia back in 2012. I ended up just being one of the 10 finalists. Contrary, I became the 1st winner of an essay competition at Universitas Pasundan when I just sent my writings and didn't care about it anymore.

It makes me confused and feel uncertain pretty much about 'the power of dream'. Because many movies, books, and television shows put much emphasize on the power of will. That the universe will conspire in making your dream comes true, as Paulo Coelho said in 'the Alchemist'. Likewise, man jadda wa jadda or who's being determined will be successful, as Ahmad Fuadi said in 'Negeri 5 Menara'.

The power of support and prayers also affect me the same way. Every time I compete for something, and there are friends and colleagues who wish me luck, I don't get the trophy. But if I silently apply for a competition, I ended up as the best contestant. 

Same applied when I seeking for job. Three times! Additionally when I apply for journalism awards or exchanges.

So that's the reason behind my silence all this time. If some friends unintentionally being know about a competition of exchange I join, and asked whether I already applied, I will just answer in general and pretend it to be nothing.

With all that in mind, I have a distinct opinion on how we should think about our dream. Apply and forget it! Should I write an adversary book to denounce all that motivational theories? 

- Pacific Place, January 11

Picture is taken from www.pcwallart.com

Tuesday, January 10, 2017

Day 2: Love Doesn't Work The Way I Thought

#7DayWritingChallenge


I was talking with my Aussie friend, Nicole, today, when I realized that love doesn't work the way I thought. I used to believed in true love. That one person will find his/her partner to settle down happily ever after. Build a family, grow old together, as seen on Disney movies.

But love is not that simple. We need to experience a lot of opportunities and rejection. We might find our crush often, but then they don't have mutual feeling as we do. They have a feeling towards someone else, who has a feeling towards someone other else.

On the other hand, we refuse or at least ignore people who like us, but don't attract us. Even if they already confessed their feeling, he/she is not what we are looking for. Isn't life unfair?

So we stuck in the circle or condemned cupid arrow. Our feeling is just a one way signal, no feedback received. I've been there so many times before. But I was too focused on how many people that rejected me. And I forget the numbers of people who want me to be theirs.

We tend to be with someone we like that is one galaxy away, rather than to be with someone who already next to us saying they love us. Probably we think that our admirers will always be there and it is too easy if we want to reach them back. But our lovers are challenging.

Then here's the question: why don't we just fancy a person who coincidentally fancy us? We just flirt the one who has mutual feeling? We only fall in love once, with the person who is our destiny, til the end of time? Wouldn't it be beautiful, fair, just, and no one's hurted?

But again, that's not how love works. So how? I don't know yet.

One thing for sure, it is important to keep everyting in a balanced situation. Either to chase your love or accept your admirer. We may seek something further but keep in mind you have to be grateful for having someone who likes you.

- Grand Indonesia, January 10

Picture taken from FWallpapers.com

Monday, January 9, 2017

Day 1: Sophisticated New Year's Resolution?

#7DayWritingChallenge


When I visited the gym today, I saw bunch of people are doing workout there (not to mention tens other applying new membership). This gym is not always this bustling. But today was different, we know the booster: not so surprising but undoubtedly, the new year's resolution.

New year brings new hopes, targets, and resolutions. They embodied our spirit of being a new and better person. Some want to be in shape, get scholarship, settled down, new job, start business, save more money, you name it.

People then change so sudden out of nowhere. They stop smoking at once, try new strict diet, cut spending, etc. They put obsessive targets that are wonderful to be written, but apparently not applicable and against human adaptation. Consequently, it's not that unusual if most people will easily give up by the end of January, or in some cases in February.

This over-excited attitude is problematical. We put too much enthusiasm in the beginning and then it wears off. The thing is, people expect to have a drastic and dramatic results, like entire look or improved financial status, in a short period of time.

But things won't shift in seconds like fairy godmother granted Cinderella. Transformation is thousand miles away. Face it. The only way we achieve that is doing one simple thing at a time, accumulated for certain amount of time. Nothing instant in this world, guys. Even instant noodles still need 3 minutes to be served.

Writing resolution is not about having big target. So please keep your target low, but motivation high. Don't use your whole power in the beginning. But distribute it evenly for months of resistance and patience. This is how you'll endure constant challenge to come.

Additionally, keep in mind that you don't need to see the whole journey, just take the first step. If you come up with an idea of doing 100 push ups a day, decrease the number to five push ups only. And so saving to only Rp 5.000 a day, and so learning language to only 5 new words a day.

Single act will do. Keep it day by day. Appreciate your small daily success. Those 5 push ups now gradually becomes 10, 20, and 50. Your savings reached 1 million, and your new language reached a whole new lexical level. And after consistent small change you eventually realized that you've traveled that far.

Enjoy your adventure. Embrace the new you. Happy new year!

- St. Moritz, January 9

Friday, November 4, 2016

[AUDIO] Saya Mewawancarai Pendemo Ahok dan Dia Kesulitan Menjawab


Berikut adalah wawancara saya dengan Mahfud Siddiq, pendemo asal Purworejo, Jawa Tengah. Wawancara dilakukan di posko demo di Menteng, Kamis 3 November malam. Pertanyaan soal tuntutan dimulai menit 1:30.



Transkrip

Rio: Kalau bapak dari mana, pak?

Mahfud : Purworejo. Purworejo, Jawa Tengah.

Datang dari hari apa ke sini?

Hari... semalam. Semalam.

Itu dengan menggunakan apa pak ke sini?

Teman Mahfud: Sebentar. Tanya dulu. Situ dari media apa?

R: Dari radio KBR di Menteng

T: KBRI?

R: KBR.

M: KBR apaan?

R: Radio.

M: Kantor Berita Radio? Iya iya KBR.

Pertanyaan soal keberangkatan

R: Iya. Bapak dari Purworedjo berapa banyak, pak?

M: Sama rekan-rekan satu bus.

Bapak gabung di organisasi atau datang sendiri ke sini?

Ya datang dengan kumpulan teman-teman. Dari Karang Taruna, punya Mujahaddah, kebetulan saya pimpinan. Langsung berangkat bareng bareng.

Bapak pimpinan di?

Di Mujahadah

Siap siap siap. Bisnya berapa orang itu pak satu bisnya?

Lima puluh lima apa enam puluh sama krunya. Ya 55 lah.

Untuk nyewa bis atau gimana pak? Uang kas atau gimana?

Ya ada pokoknya. Kalau yang urusan manajemen itu anak-anak. Kita kan pimpinan, tinggal berangkat saja.

Tinggal berangkat saja ya pak. (Rio tertawa kecil) Tinggal datang ya bisnya sudah disediain. 

Pertanyaan soal tuntutan

Pak, tuntutan buat besok apa sih yang mau disuarakan pas aksi?

Ya itu. Seperti yang dikatakan MUI sama Habib Rizieq itu. 

Apa pak tuntutannya?

Ya tuntutannya ya kita kan di sini kan dukung sedangkan kita nggak berwenang kasih dukungan yang semacam ke yang agak-agak resmi pakai tanda tangan enggak. Kita moril. Moril sekaligus kita kan yang namanya mau gerak itu mesti ada yang namanya keyakinan.

(Rio bergumam)

Menurut bapak pernyataan Ahok itu bagaimana sih?

Sementara kan kita orang kampung, walaupun berani datang ke Jakarta. Ya.. keyakinan saja.

Menurut bapak… (terpotong)

Nggak nggak nggak nggak nggak perlu kita ekspos lah kita sudah tahu Ahok. 

Bapak tersinggung sama pernyataan dia?

Ya kita kan bareng bareng orang banyak. Jadi nggak bsia kalau saya tersinggung saya nggak bisa. Kita kan orang banyak. Keyakinan tadi itu loh. 

(Rio bergumam)

Bapak sendiri sudah lihat videonya pas Ahok ngomong itu, yang ngutip Al Maidah 51?

Ya dikit-dikit.

Bapak pas lihatnya gimana tuh pak?

Ya kita kan... kayak kayak gitu... pokoknya gini aja, kita keyakinan sama saudara.

Itu ya pak yang nyatuin, mempersatukan ukhuwah-nya?

Iya iya

Bapak rencananya di sini berapa hari pak? 

Kalau sudah selesai langsung pulang

Besok langsung pulang berarti?

Ya kalau selesai pulang.

Kalau tidak selesai itu maksudnya gimana tuh, pak?

Ya kalau selesai dalam arti kita sudah nggak nggak nggak bareng-bareng kita kan pulang urusan masing masing.

Nanti pulangnya satu rombongan satu bis juga?

(Mahfud mengangguk) Kita kan punya kerja di rumah juga. Wilayah kita juga nggak di sini. Cuma waktu kayak gini kita kan ya sama-sama. 

Siap, makasih loh pak. 

-selesai-



Thursday, October 20, 2016

Liburan Tenang dan Senang di Grand Hotel Lembang

Bayangkan sebuah tempat liburan yang sejuk, udara segar, dengan pemandangan alam yang terbentang luas untuk melepas penat. Maka kita akan segera membayangkan Lembang, Bandung, yang merangkum semua keunggulan itu, ditambah jaraknya yang juga dekat.

Pesona Lembang adalah magnet bagi wisatawan, baik domestik maupun internasional. Ketika kita berkunjung ke situ, tentu kita membutuhkan tempat bermalam yang berkualitas dan terjangkau. Kedua kehebatan ini dimiliki oleh Grand Hotel Lembang. Tidak hanya lokasinya yang strategis, namun juga terjangkau, ditambah terkenal akan keindahan panoramanya. Pemesanannya pun sangat praktis, bisa dilakukan secara online lewat Traveloka


Berlokasi di kaki Gunung Tangkuban Perahu, kita akan merasa makin dekat dengan legenda Sangkuriang yang terkenal itu.Hotel bintang 3 ini berdiri sejak tahun 1916, menjadikannya salah satu hotel tertua dan terbesar di daerah Lembang. 

Dekat dengan Lokasi-Lokasi Wisata

Lokasi Grand Hotel Lembang sangat strategis, dekat dengan Floating Market, Rumah Sosis, Boscha Observatorium, dan De Ranch Lembang. Semuanya bisa diakses mulai dari 5-30 menit saja.

Floating Market - wisata kuliner dengankonsep pasar terapung. 
(Sumber bisbandung.com)
Rumah Sosis - mencicipi sosis enak, dari kecil sampai jumbo
(Sumber: anekatempatwisata.com)

Bosscha - mengamati bintang dan menjelajah luar angkasa. 
(Sumber: bosscha.itb.ac.id)


De Ranch - sensasi berkuda sambil menikmati panorama.
(Sumber: initempatwisata.com)

Grand Hotel Lembang juga sangat dekat dengan pusat perbelanjaan dan wisata kuliner unik yang enak serta terjangkau, semua bisa diakses hanya dengan berjalan kaki. Lebih penting lagi adalah banyak spot menarik untuk mengabadikan foto dengan nuansa alam memukau.

Fasilitas Lengkap

Bagi yang tertarik bermalam di Grang Hotel Lembang, hotel ini memiliki total 205 kamar. Hotel ini juga ditambah meeting room untuk 1000 orang. Kamar yang ditawarkan pun bermacam-macam sesuai kebutuhan.

1. Standard Room (64 kamar)













Weekend : Rp 658.000,-
Weekdays : Rp 578.000,-
  • King Size atau Twin Single Beds  
  • TV LCD 32” dengan 69 pilihan chanel satelit/TV kabel berlangganan
  • Harga termasuk sarapan
  • WI-FI gratis
  • Shower dan bathtub dengan air panas/dingin
  • Pelayanan 24 jam 
  • Parkir gratis.

2. Superior (81 kamar)
 












Weekend : Rp 784.000,-
Weekdays : Rp 678.000,-
  • King Size atau Twin Single Beds  
  • TV LCD 32” dengan 69 pilihan chanel satelit/TV kabel berlangganan
  • Harga termasuk sarapan
  • WI-FI gratis
  • Shower dan bathtub dengan air panas/dingin
  • Pelayanan 24 jam 
  • Parkir gratis

3. Deluxe (43 kamar)













Weekend : Rp 790.000,-
Weekdays : Rp 728.000,-
  • King Size atau Twin Single Beds  
  • TV LCD 32” dengan 69 pilihan chanel satelit/TV kabel berlangganan
  • Harga termasuk sarapan
  • WI-FI gratis
  • Shower dan bathtub dengan air panas/dingin
  • Pelayanan 24 jam 
  • Parkir gratis.

 4. Cempaka Suite (6 kamar)













Weekend : Rp 2.500.000,-
Weekdays : Rp 2.000.000,-
  • King Size atau Twin Single Beds  
  • TV LCD 32” dengan 69 pilihan chanel satelit/TV kabel berlangganan
  • Harga termasuk sarapan
  • WI-FI gratis
  • Shower dan bathtub dengan air panas/dingin
  • Pelayanan 24 jam 
  • Parkir gratis.

5. Azalea Family Suite (1 kamar)













Weekend : Rp 1.916.000,-
Weekdays : Rp 1.846.000,-
  • King Size atau Twin Single Beds  
  • TV LCD 32” dengan 69 pilihan chanel satelit/TV kabel berlangganan
  • Harga termasuk sarapan
  • WI-FI gratis
  • Shower dan bathtub dengan air panas/dingin
  • Pelayanan 24 jam 
  • Parkir gratis.

Dengan fasilitas yang lengkap dan pemandangan yang luar biasa, pengunjung akan betah berlama-lama menginap. Nikmati waktu berlibur yang sangat berkesan dan tak terlupakan, hanya  Grand Hotel Lembang.
  
Grand Hotel Lembang
Jalan Raya Lembang No. 272, Lembang, Bandung Barat.